Over JKC


Jacques
JKC staat voor Jacques Koole coaching.

Sinds 1981 ben ik werkzaam in het voortgezet onderwijs. Als docent, mentor, vakontwikkelaar en afdelingsleider heb ik veel ervaring in het begeleiden en coachen van onderwijsgevenden en leerlingen.

Mensen voelen zich snel bij mij op hun gemak en delen dan zonder terughoudendheid hun gevoelens en gedachten. Ik luister, vraag en kijk zonder oordeel en geef terug wat ik hoor en zie.

Voor mij gaat het steeds om 3 x R + R

De eerste R staat voor richting. Als je niet weet waar je bent is het lastig om te weten waar je naar toe zou willen. Vandaar dat ik ieder gesprek of sessie begin met te kijken hoe de huidige situatie is. Pas als we dat goed in beeld hebben ontstaat er ook zicht op wat anders kan en kunnen we de richting vaststellen waarin de coachee zich wil ontwikkelen

De tweede R staat voor ruimte. Mensen kunnen alleen stappen zetten als ze daarvoor de ruimte ervaren en die ook voor zichzelf creëren.het is belangrijk die ruimte goed te verkennen en te ontdekken waar hij begint en eindigt. Dit laatste om te voorkomen dat we verzanden in een eindeloze ruimte waarin alles kan en niets gebeurt.

R nummer drie staat voor rekenschap. Als je in een verandertraject zit is het belangrijk om steeds stil te staan bij de stappen (hoe klein ook) die gezet worden. Niet alleen om na te gaan of het doel nog steeds in zicht is, maar ook om bewust te zijn van de huidige situatie om zo weer een cyclus van 3 x R te kunnen maken.

De laatste R staat voor relatie. Zonder relatie geen prestatie. Dat geldt voor de relatie van de coachee met de coach en andersom, maar ook van de coachee met zichzelf en zijn doel.

Bij een sessie maak ik gebruik van verschillende instrumenten om zaken helder te krijgen. In mijn gereedschapskoffer zitten o.a.: mindfulness, transactionele analyse, positieve psychologie, RET, PRI, ACT, NLP, kernkwaliteiten, geweldloze communicatie en psychosynthese.

Een sessie waarin niet gelachen wordt is wat mij betreft slecht denkbaar. Ook als het onderwerp (lood)zwaar is zullen er momenten (moeten) zijn waarop we er met gepaste luchtigheid naar kijken en daardoor de nodige lichtheid creëren waarmee we verder kunnen.

Coaching volgens de MatriX Methode

Onlangs heb ik er de MatriX methode aan toegevoegd. Een uiterst effectieve methode om volle hoofden op te ruimen, leerproblemen op te lossen en lastige situatie
s, gedachten  of gevoelens te neutraliseren. Hierbij gaat het er niet om het probleem uitvoerig te analyseren of te bespreken. Als
 coach blijf ik er helemaal buiten. In de meeste gevallen weet ik zelfs niet waar het over gaat. De coachee kiest zelf zijn oplosstrategie en heeft volledig het eigenaarschap.  De meeste problemen worden voor goed opgelost in twee of drie sessies van een uur. Soms is zelfs een sessie genoeg.